*All about breakfast*
Όλοι έχουμε ακούσει ότι ένα καλό πρωινό μπορεί να μας προετοιμάσει για την ημέρα. Αλλά σημαίνει αυτό ότι αυτό το γεύμα μπορεί να μας κάνει πιο υγιείς και πιο αδύνατους - ή μήπως είναι κάτι άλλο;
Μαζί με παλιά κλασικά όπως "τα καρότα σου δίνουν νυχτερινή όραση" και "ο Άγιος Βασίλης δεν φέρνει παιχνίδια σε παιδιά που είναι άτακτα", μια από τις πιο πολυχρησιμοποιούμενες φράσεις στο οπλοστάσιο των κουρασμένων γονέων παντού είναι ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πολλοί από εμάς μεγαλώνουμε πιστεύοντας ότι η παράλειψη του πρωινού είναι μια διατροφική παρωδία, αλλά ο αριθμός από εμάς που αφιερώνουμε χρόνο για να το φάμε μπορεί να ποικίλλει.
Περίπου τα τρία τέταρτα των Αμερικανών τρώνε τακτικά πρωινό, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου το 94% των ενηλίκων και μόλις το 77% των εφήβων τρώνε τακτικά πρωινό. Μια μελέτη στην Ελβετία έδειξε ότι μόνο τα δύο τρίτα των ενηλίκων εκεί καταναλώνουν τακτικά το γεύμα.
Όταν πιέζονται από τον χρόνο, το πρωινό πρωινό είναι συχνά το πρώτο πράγμα που φεύγει. Πόσοι από εμάς το τρώμε ενώ είμαστε στο τρέξιμο ή ανταλλάσσουμε με χαρά ένα μπολ δημητριακών, μερικές φέτες τοστ ή ένα γλυκό για λίγα επιπλέον λεπτά στο κρεβάτι;
Ωστόσο, η ένδειξη για το γιατί το πρωινό υποτίθεται ότι είναι σημαντικό βρίσκεται στο όνομά του: μας συμβουλεύουν να το τρώμε για να σπάσουμε τη νηστεία μας.
Η πιο ερευνημένη πτυχή του πρωινού (και της παράλειψής του) είναι η σύνδεσή του με την παχυσαρκία. Οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές θεωρίες για το γιατί υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο.
Σε μια αμερικανική μελέτη που ανέλυσε τα δεδομένα υγείας 50.000 ατόμων σε διάστημα επτά ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έκαναν το πρωινό το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας ήταν πιο πιθανό να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από εκείνους που έτρωγαν ένα μεγάλο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι το πρωινό βοηθά στην αύξηση του κορεσμού, στη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής μας - καθώς τα τρόφιμα πρωινού είναι συχνά υψηλότερα σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά - και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη στα επόμενα γεύματα, κάτι που μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για διαβήτη.
Έχει βρεθεί ότι το πρωινό επηρεάζει περισσότερα από απλώς το βάρος. Η παράλειψη του πρωινού έχει συσχετιστεί με 27% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, 21% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους άνδρες και 20% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η παράλειψη του πρωινού επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης και των λιπιδίων, καθώς και τα επίπεδα ινσουλίνης, λένε οι ερευνητές πίσω από μια μελέτη του 2023 για τη νηστεία και τον διαβήτη. Παρακολούθησαν τη διατροφή περισσότερων από 100.000 ατόμων για ένα μέσο διάστημα επτά ετών και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου ήταν σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των συμμετεχόντων που έτρωγαν τακτικά πρωινό μετά τις 9 π.μ., σε σύγκριση με εκείνους που το έτρωγαν πριν από τις 8 π.μ.