Διαλεξε σταθμο και ακου live τι παιζει

30 χρόνια "Pulp Fiction", πάντα στη μόδα

10 πράγματα για μία από τις πιο αξέχαστες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, το "Pulp Fiction" που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες σαν σήμερα το 1994

Pulp Fiction

Τριάντα χρόνια πριν, στις 12 Μαΐου του 1994, ο Quentin Tarantino άφηνε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό στις Κάννες, να παραληρούν για το "Pulp Fiction" - και αργότερα κέρδιζε και τον πρώτο Χρυσό Φοίνικα της καριέρας του. Η σκηνοθετική του δεινότητα και οι χαρακτηριστικές ερμηνείες των John Travolta, Samuel L. Jackson και Uma Thurman, αλλά και των Bruce Willis, Tim Roth, Harvey Keitel και Christopher Walken έμελλε να μείνουν στην ιστορία.

Δε γνωρίζουμε ακόμη ποιο θα είναι το επόμενο χτύπημα του αμερικανού σκηνοθέτη (ή ακόμη κι αν θα υπάρξει ένα τέτοιο). Αυτό που γνωρίζουμε όμως με σιγουριά είναι όλα όσα προσέδωσαν στο "Pulp Fiction" μυθικές διαστάσεις. Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η πιο διάσημη ταινία του.

1. Οι ιστορικές ατάκες

Σχεδόν βιβλικές. Στον συγκλονιστικό μονόλογο που προηγείται της εκτέλεσης του Brett, ο Jules (Samuel L. Jackson) αναφέρει τη βιβλική περικοπή του Ιεζεκιήλ 25:17 με τα εξής λόγια: "Το μονοπάτι των ενάρετων ανθρώπων περιστοιχίζεται απ' όλες τις μεριές από τις αδικίες των εγωιστών και την τυραννία των σατανικών ανθρώπων. Ευλογημένος είναι αυτός, που στο όνομα της φιλανθρωπίας και της καλής θελήσεως, οδηγεί τους αδύναμους ανάμεσα από την κοιλάδα του σκότους γιατί είναι πραγματικά ο φύλακας του αδερφού του και ο ευρετής χαμένων παιδιών. Και θα κεραυνοβολήσω αυτούς με μεγάλη εκδικητικότητα και μανιώδη θυμό αυτούς που επιχειρούν να δηλητηριάσουν και να καταστρέψουν τα αδέρφια Μου! Και θα ξέρεις ότι το όνομά Μου, είναι Κύριος όταν θα στρέψω την εκδικητικότητα Μου πάνω σ' αυτούς!".

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι ο προφήτης Ιεζεκιήλ δεν τα έγραφε ακριβώς έτσι ("Kαὶ ποιήσω ἐν αὐτοῖς ἐκδικήσεις μεγάλας, καὶ ἐπιγνώσονται διότι ἐγὼ Κύριος ἐν τῷ δοῦναι τὴν ἐκδίκησίν μου ἐπ' αὐτούς"). Πολλές λέξεις και φράσεις έχουν προστεθεί από άλλα αποσπάσματα της Βίβλου από τον σκηνοθέτη για να προσδώσουν περισσότερη δύναμη στη συγκεκριμένη σκηνή.

2. Οι "προσφορές" του σκηνοθέτη

Σε διάφορα σημεία της ταινίας, ο Vincent (John Travolta) καυχιέται για το αυτοκίνητό του, ένα Chevelle Malibu του 1964. Το αυτοκίνητο ανήκε πραγματικά στον Quentin Tarantino και το οποίο εκλάπη λίγο μετά τα γυρίσματα της ταινίας. Όμως, είκοσι χρόνια αργότερα το αμάξι "εμφανίστηκε" -κατά ειρωνικό τρόπο: ένας από τους επόμενους ιδιοκτήτες, ο οποίος αγόρασε το αυτοκίνητο από κάποιον συλλέκτη χωρίς να γνωρίζει τα περί κλοπής, αφού δαπάνησε σχεδόν 40.000 δολάρια για να το επισκευάσει το επέστρεψε στον Tarantino. Αλλά το Chevrolet Malibu δεν ήταν το μοναδικό προσωπικό αντικείμενο που έδωσε ο Tarantino για τις ανάγκες της ταινίας: το διάσημο πορτοφόλι του Jules με τυπωμένη τη φράση "Bad Motherfucker", ανήκε επίσης στον σκηνοθέτη.

Pulp Fiction

3. Το περιεχόμενο του χαρτοφύλακα

Τι υπήρχε εντέλει μέσα στο μαύρο χαρτοφύλακα; Ο Tarantino ισχυρίζεται ότι η συζήτηση είναι εντελώς άσχετη, καθώς ο χαρτοφύλακας ήταν ένα σημαντικό αντικείμενο για να κάνει τους χαρακτήρες της ταινίας να αντικρίζουν το περιεχόμενό του με τρομερό δέος. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πραγματικότητα, το αντικείμενο περιείχε αυτό που θα έκανε κάθε θεατή να αναρωτιέται.

4. Στοιχειωμένες σφαίρες

Όταν οι Jules και Vincent επιβιώνουν από το πιστολίδι μέσα στο διαμέρισμα, οι οπές των βλημάτων εμφανίζονται στον τοίχο λίγο πριν ξεκινήσουν οι πυροβολισμοί. Ναι, υπάρχουν πάντα κάποια λάθη, ακόμη και στις καλύτερες -οσκαρικές- ταινίες.

5. Η σκηνή του πυροβολισμού μέσα στο αυτοκίνητο

Παρόλο που ο Vincent πυροβολεί τυχαία τον Marvin στο πρόσωπο μόνο μια φορά στη συγκεκριμένη σκηνή, στην πραγματικότητα και, σύμφωνα με το αρχικό σενάριο, θα έπρεπε να πυροβολήσει δυο φορές (επίσης τυχαία): όταν βρίσκονταν και οι τρεις στο διαμέρισμα. Όλα άλλαξαν εντέλει, επειδή θεωρήθηκε υπερβολικά κραυγαλέο όλο αυτό το πιστολίδι.

6. Ο Vincent Vega και ο Vic Vega είναι αδέλφια

Ορισμένες ταινίες του Tarantino μοιράζονται ένα κοινό σύμπαν. Εδώ, έχουμε την περίπτωση του Vincent Vega και του Vic Vega στο "Reservoir Dogs" (1992), οι οποίοι ήταν αδέλφια στο αρχικό σενάριο. Ο ηθοποιός που παίζει τον Vic Vega (Michael Madsen) στην αμέσως προηγούμενη ταινία του Tarantino, ήταν πρώτη επιλογή στο καστ του "Pulp Fiction", αλλά επειδή τελικά είχε άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις, τη θέση του πήρε ο John Travolta, υποχρεώνοντας τον Tarantino να ξαναγράψει το σενάριο - χωρίς αδελφούς.

Pulp Fiction

7. Ο Marsellus Wallace και το τραύμα

Το έμπλαστρο που τοποθετείται στο σβέρκο του Marsellus Wallace έχει μια πολύ απλή δικαιολογία: ο Ving Rhames, που ενσαρκώνει τον Wallace, είχε μια ουλή σε περίοδο αποθεραπείας σε αυτή την περιοχή και η ιδέα άρεσε πολύ στον Tarantino, που δεν δίστασε να τον κινηματογραφήσει με το τσιρότο, αφήνοντας τους θεατές σε μόνιμη απορία.

8. Μια πολύ "οικονομική" ταινία

Η ταινία κόστισε σχετικά λίγα χρήματα: 8 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 5 χρησιμοποιήθηκαν για αμοιβές του καστ. Μάλιστα, για να μείνει το budget χαμηλά, όλοι οι ηθοποιοί προθυμοποιήθηκαν να πληρωθούν ισόποσα. Στη συνέχεια, όλοι έλαβαν επίσης ίσα ποσοστά από τα κέρδη της ταινίας, η οποία ξεπέρασε τα 210 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

9. Ο ιστορικός χορός και η αναποφασιστικότητα της Thurman

Η Uma Thurman δεν συμφωνούσε με την επιλογή του τραγουδιού "You Never Can Tell" (Chuck Berry) στη σκηνή που αφορούσε στον διαγωνισμό χορού στο Jack Rabbit Slim, αλλά ο Tarantino τη διαβεβαίωσε, ότι το τραγούδι ήταν τέλειο. Και δεν έκανε λάθος: σήμερα το χορευτικό φλερτ μεταξύ Uma Thurman και John Travolta είναι μία από τις πιο διάσημες σκηνές στην ιστορία του σινεμά. Και κάτι ακόμη: Η Uma Thurman δεν ήθελε καν να παίξει το ρόλο της Mia Wallace, αλλά ο σκηνοθέτης την έπεισε - και πάλι - εξηγώντας της αναλυτικά τη φιλοσοφία του σεναρίου, μέσα από ένα πολύωρο τηλεφώνημα.

10. Ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο καστ

Αρχικά, για τον ρόλο του Vincent Vega είχαν πέσει στο τραπέζι ονόματα όπως των Daniel Day-Lewis και James Gandolfini και για το ρόλο του Butch, ηθοποιοί σαν τους Mickey Rourke, Matt Dillon and Sylvester Stallone. Για τη Mia Wallace, οι υποψήφιες ήταν περισσότερες: Michelle Pfeiffer, Daryl Hannah, Meg Ryan, Joan Cusack, Isabella Rossellini, Rosanna Arquette, Alfre Woodard, Halle Berry, Annabella Sciorra και Julia Louis-Dreyfus.

Πηγή: esquire.com.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα ημερομηνία και νέος χώρος για την συναυλία των dEUS στην Αθήνα

Η συναυλία των dEUS μεταφέρεται την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου...

Ο Bruce Springsteen αναβάλλει και άλλες εμφανίσεις του εξαιτίας προβλημάτων με τη φωνή του

Ακυρώνει δύο ακόμη σταθμούς της ευρωπαϊκής του περιοδείας...

10 τραγούδια των Archive που ανυπομονούμε να ακούσουμε στη συναυλία τους!

Και κάπως έτσι, μετράμε αντίστροφα για τις δύο συναυλίες των...

#RockThisDay - 27 Μαΐου: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το "God Save The Queen"

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του Lenny Kravitz με τίτλο "Blue Electric Light"

Το "Blue Electric Light" είναι το 12ο άλμπουμ του Lenny...

Ακούστε το νέο άλμπουμ του Paul Weller με τίτλο "66"

Το άλμπουμ "66" κυκλοφόρησε μία μέρα πριν τα 66α γενέθλια...

#RockThisDay - 25 Μαΐου: Γεννιέται ο Klaus Meine των Scorpions

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

Οι Coldplay έφτιαξαν μία ταινία μικρού μήκους για τη Νάπολη

Το "Tutto Passa - A Tribute to Napoli" των Coldplay διαρκεί...

#RockThisDay - 24 Μαΐου: Γεννιέται ο Bob Dylan

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

To εμβληματικό ντεμπούτο άλμπουμ "Definitely Maybe" των Oasis γίνεται 30 χρονών!

To "Definitely Maybe" των Oasis γιορτάζει την 30η επέτειο...

#RockThisDay - 23 Μαΐου: Οι Who κυκλοφορούν την πρώτη ροκ όπερα

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

#RockThisDay - 22 Μαΐου: Γεννιέται ο Morrissey των Smiths

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη Ryuichi Sakamoto στο Subset Festival

Το "Opus" του Ryuichi Sakamoto θα παρουσιαστεί την Παρασκευή...

Οι Offspring και ο Brian May των Queen μαζί στη σκηνή!

Οι σπουδαίοι punk-rockers Offspring ήταν καλεσμένοι του...

.