Διαλεξε σταθμο και ακου live τι παιζει

Όσα έμαθε η ζωή στον Eric Clapton

O Eric Clapton γεννήθηκε σαν σήμερα, το 1945, και αυτά είναι τα μαθήματα ζωής που έδωσε στο αμερικανικό Esquire, τον Ιανουάριο του 2008

Eric Clapton - Patti Boyd

Ο Eric Clapton υπάρχει στη μουσική βιομηχανία - και πατάει γερά στα πόδια του - εδώ και δεκαετίες. Γεννημένος σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου του 1945, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους και επιδραστικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

Στα χρόνια της εφηβείας του, ο Eric Clapton ανακάλυψε τη μαγεία της κιθάρας και του μπλουζ. Ξεκινώντας από παμπ και καφετέριες, το ταλέντο του αναδείχθηκε σε μια εποχή που η μουσική επαναπροσδιοριζόταν. Οι συνεργασίες του με σημαντικά συγκροτήματα όπως οι Roosters και οι Yardbirds ήταν αυτές που άνοιξαν το δρόμο για μια λαμπρή καριέρα. Η πρωτοποριακή του τεχνική και η αυθεντικότητα του ήχου του ωστόσο, ήταν αυτά που τον έκαναν να ξεχωρίσει από το πλήθος.

Με δεκάδες εκατομμύρια πωλήσεις, βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ο Eric Clapton παραμένει σήμερα ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς όλων των εποχών. Σήμερα λοιπον, με αφορμή τα 79ά γενέθλιά του, ρίχνουμε μία ματιά στα μαθήματα ζωής που μοιράστηκε με το Esquire τον Ιανουάριο του 2008.

Τα μαθήματα ζωής του Eric Clapton

> Ένα από τα πιο ευεργετικά πράγματα που έχω μάθει ποτέ είναι πώς να κρατάω το στόμα μου κλειστό.

> Μέχρι που έγινα πατέρας, ήταν όλα σχετικά με την αυτοεμμονή. Αλλά μετά έμαθα ακριβώς περί τίνος πρόκειται, την απόλαυση του να είσαι υπηρέτης. Ο Olivier έγραψε ότι το μεγαλύτερο πράγμα που θα μπορούσες να φιλοδοξείς στη ζωή ήταν να είσαι καλός υπηρέτης.

> Από την αρχή ήξερα διαισθητικά ότι αν μη τι άλλο, η μουσική ήταν ασφαλής και ότι κανείς δε μπορούσε να μου πει τίποτα γι 'αυτό. Η μουσική δεν χρειαζόταν μεσάζοντα ενώ όλα τα άλλα πράγματα στο σχολείο χρειάζονταν κάποιου είδους εξήγηση.

> Δε βάζω κάτι σε κασέτα μέχρι να το παίξω για μερικές εβδομάδες. Άκουσα κάποιον άλλο να το λέει αυτό - μπορεί να ήταν ο Quincy Jones. Ότι παίρνει μια ιδέα, αλλά δεν την ενεργεί πραγματικά εκτός κι αν επανέρχεται συνέχεια και αρχίσει να τον ενοχλεί.

> Είχα αγοράσει μια κιθάρα στον Jimi Hendrix - αυτόν τον λευκό αριστερόχειρα Stratocaster. Την επόμενη μέρα, έμαθα ότι ο Jimi ήταν νεκρός, ότι είχε λιθοβολήσει μετά από ένα μείγμα ποτού και ναρκωτικών και είχε πνιγεί από τον εμετό του. Γιατί δε με εμπόδισε αυτό; Λοιπόν, μπορώ μόνο να πω ότι ήταν αλαζονεία. Αλαζονεία στο ότι πίστευα ότι θα τα πήγαινα καλά. Υποθέτω ότι συμπεριφερόμουν σαν κάποιο είδος ψευδοκαλλιτέχνη, ξέρετε, που εξερευνά τη σκοτεινή πλευρά. Πρέπει να ήταν επικίνδυνη δουλειά για τους ανθρώπους που προσπάθησαν να με σταματήσουν. Μετά από σκέψη, μπορώ να δω όλη τη φροντίδα και την αγάπη που χρειάστηκε για να έρθει να μου μιλήσει την περίοδο που ήμουν underground. Μπορώ να δω πόσο απρόσεκτος και σκληρός ήμουν που τους χαστούκισα όλους στο πρόσωπο μην ακούγοντας.

> Ο εθισμός δε διαπραγματεύεται.

> Ήταν το καλάμι που μου είπε ότι είχα πιάσει πάτο. Όλοι λένε ότι είμαι σε μια διόρθωση. Είμαι σε μια διόρθωση; Δεν ξέρω, έτσι; Δε νιώθω ότι είμαι σε μια κατάσταση. Πώς μπορώ να βγω από τη διόρθωση στην οποία βρίσκομαι; Θα πάω για ψάρεμα. Πάντα με θεωρούσα καλό ψαρά. Οδήγησα στον ποταμό Wey και βρήκα ένα σημείο. Μόλις είχα καταφέρει να ρυθμίσω τον εξοπλισμό μου όταν έχασα την ισορροπία μου, έπεσα πάνω σε ένα από τα καλάμια μου και το έσπασα. Δε μπορούσα πλέον ούτε να ψαρέψω. Μπανγκ, ήμουν στον πάτο. Δεν είστε ψαράς, κύριε. Ξύπνα.

> Λοιπόν, τι είμαι; Είμαι αλκοολικός, στην πραγματικότητα.

> Μέχρι το σημείο που μπήκα σε θεραπεία, δε ζήτησα ποτέ βοήθεια από κανέναν. Θα προτιμούσα να μην ήξερα την απάντηση παρά να ζητήσω βοήθεια. Γι' αυτό η θεραπεία ήταν συναρπαστική για μένα. Έβαλαν σκόπιμα στο δρόμο σου όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαν που απαιτούσαν να ρωτήσεις κάποιον άλλο πώς γίνεται. Φτιάχνοντας ένα φλιτζάνι καφέ: Υπάρχει μια μηχανή εκεί με όλα αυτά τα εξαρτήματα που πρέπει να συναρμολογήσετε για να φτιάξετε ένα φλιτζάνι καφέ, και απλά δεν ήξερα πώς. Έπρεπε λοιπόν να ρωτήσω κάποιον. Ξανά και ξανά, έπρεπε να ζητήσω βοήθεια. Τετραπέρατος.

> Το ρίσκο είναι να προσπαθείς να ελέγξεις κάτι για το οποίο είσαι ανίσχυρος.

> Οι άνθρωποι που τείνουν να αναζητούν τα χρήματα ως λύση για οτιδήποτε αισθάνονται ότι τους λείπει, καλύτερα να προσέχουν τι προσεύχονται, γιατί απλώς μπορεί να το πάρουν.

> Είμαι καλός για δειγματοληψία στο iTunes. Ξέρω πολύ γρήγορα αν πρέπει να αγοράσω.

> Το "Layla" ήταν σαν εντυπωσιακός χρυσός. Υπάρχει αυτό το πράγμα όταν κοιτάς στο νερό και την άμμο και ξαφνικά βλέπεις τη λάμψη. Ποτέ, για μένα, ούτως ή άλλως, δεν είναι "Α, αυτό θα αρέσει στον κόσμο". Είναι, "Αυτή είναι η μητέρα εδώ!".

> Το "Tears in Heaven" είναι δύσκολο γιατί δεν μπορώ να το παίξω άλλο. Θα ήταν ακατάλληλο να χρησιμοποιήσω τη μνήμη του γιου μου ή αυτό που ένιωθα εκείνη τη στιγμή για να αποκτήσω οποιαδήποτε επιρροή στο κοινό.

> Έχω μετανιώσει, προφανώς. Αμέτρητος. Μια από τις μεγάλες τύψεις ήταν η εμπλοκή με τον γάμο του George Harrison. Ποιο είναι αυτό το υπέροχο τραγούδι που παίζει ο Dylan; "Μη μπερδεύετε τον παράδεισο με εκείνο το σπίτι απέναντι". Δεν ξέρω τι ενέπνευσε αυτό το τραγούδι, αλλά η εμπειρία μου είναι ακριβώς αυτό για το οποίο είναι.

> Ο Steve Winwood, ένας φίλος μου, είπε ότι διδάσκει στα παιδιά του ότι αν δεν είναι νωρίς, αργούν. Δεν υπάρχει ενδιάμεσο.

> Η ταυτότητά μου άλλαξε όταν μπήκα σε ανάκαμψη. Αυτός είμαι τώρα, και πραγματικά μου δίνει μεγαλύτερη ευχαρίστηση να έχω αυτή την ταυτότητα παρά να είμαι μουσικός ή οτιδήποτε άλλο, γιατί με κρατάει σε διαχειρίσιμο μέγεθος. Όταν είμαι στο έδαφος με την ασθένειά μου, την οποία χαίρομαι που έχω, με συντονίζει. Μου δίνει μια πνευματική άγκυρα. Μη μου ζητάς να σου εξηγήσω.

> Το πιο δύσκολο πράγμα στο να είσαι διασημότητα, υποθέτω, είναι να είμαι ευγενικός όταν δε θέλω να είμαι.

> Και δε μου αρέσει να μe βγάζουν φωτογραφία. Είμαι σχεδόν σαν γέρος Αφρικανός από αυτή την άποψη. Νομίζω ότι κλέβει λίγο την ψυχή.

> Ο ορισμός μου για την ειρήνη είναι να μην έχω θόρυβο στο κεφάλι μου.

Πηγή: esquire.com.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

RockΠΡΕΜΙΕΡΑ! Δείτε πρώτοι την ταινία "ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ"

Κέρδισε διπλές προσκλήσεις από όλες τις εκπομπές του 969...

Έτσι κάνει γυμναστική ο Lenny Kravitz!

Με δερμάτινο παντελόνι και διάφανη μπλούζα στο γυμναστήριο ο...

Όταν οι Beatles ηχογραφούσαν το "Help!"

Σαν σήμερα οι Beatles ηχογράφησαν ένα από τα πιο...

Πρώτο trailer για το "Joker: Folie à Deux" με το δίδυμο Joaquin Phoenix και Lady Gaga

Το trailer ξεκινά με τον Joker να περπατά στους σκοτεινούς...

Όταν ο Bob Dylan έκανε την πρώτη του μεγάλη συναυλία στη Νέα Υόρκη

Στις 11 Απριλίου 1961, όλα άλλαξαν για τον Bob Dylan

Κι αν το "Let It Be" ήταν η αρχή του τέλους των Beatles;

Σαν σήμερα, ο Paul McCartney ανακοίνωσε στους υπόλοιπους...

#RockThisDay - 9 Απριλίου: O Moby στην κορυφή με το "Play"

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

Το "Smash" των Offspring έγινε 30 χρόνων κι εμείς αναπολούμε τα τιμημένα '90s

Οι Offspring θα κάνουν ποδαρικό στο φετινό Release Athens...

Ακούστε το νέο άλμπουμ της Sheryl Crow

Το "Evolution" είναι το 11ο άλμπουμ της Sheryl Crow

Οι Imagine Dragons επέστρεψαν!

Νέα εποχή για το μεγαλύτερο ροκ συγκρότημα της γενιάς του,...

.