Διαλεξε σταθμο και ακου live τι παιζει

SIVERT HOYEM: "ΤΟ ΡΟΚ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΑ ΕΞΕΡΕΥΝΑΣ ΝΕΟΥΣ ΗΧΟΥΣ"

Συνέντευξη του Sivert Hoyem των Madrugada στον 969 Rock FM

Sivert Hoyem

Ο Sivert Hoyem, ο απόλυτος σταρ των Madrugada ("Madrugada" στα πορτογαλικά/ισπανικά σημαίνει "χαραυγή") έρχεται ξανά στην Ελλάδα για δύο μόνο εμφανίσεις. Μία νύχτα στην Αθήνα και μία στην Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο 27 Απριλίου 2024 εμφανίζεται στο Floyd Live Music Venue στην Αθήνα και μια μέρα μετά, την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 παίζει στο Principal Club Theater στην Θεσσαλονίκη.

Sivert Hoyem live in Athens 2024

O Βασίλης Λούκας μίλησε με τον Sivert Hoyem και μας μεταφέρει μερικά από όλα όσα του εκμυστηρεύτηκε σε μια κουβέντα που κύλησε ευχάριστα και του έδωσε την ευκαιρία να μάθει κάποια περισσότερα πράγματα από τον αγαπημένο τραγουδιστή των Ελλήνων.

Σκεφτόμουν πώς να ξεκινήσω την κουβέντα μαζί του. Δεν ξέφυγα από την κλασσική μου ερώτηση σε όλους όσοι έχουν έρθει πάνω από μία φορά στα μέρη μας και τον ρώτησα τι είναι αυτό που του αρέσει περισσότερο και τι αγαπάει περισσότερο από την Αθήνα.

- "Μου αρέσει η ατμόσφαιρα, το κλίμα και η ενέργεια που έχει η Αθήνα. Όποτε έρχομαι στην Αθήνα υπάρχουν πάντα πολλές προσδοκίες από το ακροατήριο. Αυτό μου δίνει ενέργεια και με γεμίζει διάθεση. Να ξέρω ότι κάποιοι έχουν πολλές απαιτήσεις και περιμένουν από εμένα πολλά. Παράλληλα μετά από κάθε σόου έχω ένα διήμερο συνήθως που το αφιερώνω στο να εξερευνώ πράγματα και καταστάσεις που μου αρέσουν από την πόλη. Ανακαλύπτω τα μυστήρια της Αθήνας και αυτό μου αρέσει. Αυτή την περίοδο είμαι σε ένα πούλμαν και ετοιμάζομαι να γυρίσω την Ευρώπη. Είναι όμορφο το συναίσθημα. Ακόμη πιο ωραίο είναι όταν πάω σε μέρη που μου αρέσουν ιδιαίτερα όπως η Αθήνα όπου παίρνω μια τρελή ενέργεια όταν έρχομαι εκεί."

Είναι μεγάλος θαυμαστής γυναικών μουσικών όπως η Nina Simone, η Maharishi Jackson και η Francoise Hardy. Σκέφτηκα να τον πάω σε ένα δύσκολο θέμα τώρα. Στο ωραίο και ισχυρό φύλο παράλληλα. Το ζητούμενο είναι λοιπόν οι πιο όμορφες γυναίκες του πλανήτη. Πού υπάρχουν τον ρωτάω. Στην χώρα σου, την Νορβηγία ή στη χώρα μου;

- "Μου αρέσει πολύ αυτό που μου λες. Ξέρεις είμαι παντρεμένος με Νορβηγίδα. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν και καμία. Η ομορφιά είναι ένα πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερο θέμα. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο να το γενικεύσεις όλο αυτό. Δεν ξέρω αν μπορώ να σου δώσω απάντηση στην ερώτηση σου αυτή. (γέλια)"

Sivert Hoyem

Οι εμφανίσεις του στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο της "On an island" Τour. Έχουν τον ιδιαίτερο τίτλο "One night only". Οι στίχοι στο νέο άλμπουμ του "On an Island” μιλούν για ιδιαίτερες ιστορίες που προκύπτουν από την ζωή του και τις ζωές άλλων ανθρώπων. Η ερώτηση μου λοιπόν είναι δεδομένη. Ποιο είναι το νόημα που έχει αυτή η περιοδεία και ποια είναι τα μυστικά της νέας δουλειάς.

- "Είναι μια απόπειρα για μένα να ξαναγυρίσω στις ρίζες μου και να δοκιμάσω να ξανακοιτάξω μέσα μου και στο παρελθόν μου. Είναι μια δουλειά που ηχογραφήθηκε στην πατρίδα μου, τη Βόρεια Νορβηγία. Με επηρέασε όλη αυτή η επιθυμία να ξαναζήσω στοιχεία από το παρελθόν μου και έτσι έφτασα σε αυτό το αποτέλεσμα. Όλα τα τραγούδια του άλμπουμ διηγούνται ρομαντικές ιστορίες. Είναι ένα εντελώς προσωπικό άλμπουμ με κάποιες νέες κατευθύνσεις, με πολλές μνήμες, με ιστορίες αγαπημένες, με όνειρα που είχα και με διάθεση να συνθέσω νέες εικόνες και νέες ιστορίες σε ένα άλμπουμ. Είναι ο,τι πιο καινούργιο μου έχει συμβεί και που μπορώ να παρουσιάσω. Όσο για τις συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είμαι εξαιρετικά ευτυχής που ξανάρχομαι στην Ελλάδα, στους φίλους μου, για να κάνω δυο club show. Μετά από όλα τα σόου με το συγκρότημα σε μεγάλα στάδια και αντίστοιχους χώρους, μου έχει λείψει η ενέργεια και η ατμόσφαιρα ενός live σε κλειστό χώρο. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό."

Ο Sivert Hoyem είναι μοναδικός. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι είναι ένας "δικός μας" καλλιτέχνης. Έρχεται στην αγαπημένη του Ελλάδα μόνο για δύο βραδιές, που υπόσχεται να είναι από τις πιο προσωπικές, πιο οικείες, πιο ζεστές των τελευταίων ετών. Μόνο αυτός ξέρει και μπορεί να κάνει κάθε του εμφάνιση διαφορετική. Αλήθεια σκέφτομαι και τον ρωτάω πόσο διαφορετικός είναι ο δικός του δρόμος από εκείνον που ακολουθεί μαζί το σχήμα του, τους Madrugada, όλα αυτά τα χρόνια.

- "Η βασική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι οι Madrugada είναι συγκρότημα και υπάρχει διαφορετικός ήχος. Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που γράφουμε και ηχογραφούμε στη συνέχεια τα τραγούδια μας. Οι Madrugada έχουν ένα συγκεκριμένο και αναγνωρίσιμο ήχο. Όταν είμαι μόνος μου μπορώ να πειραματιστώ περισσότερο και είμαι πιο ελεύθερος στο να εξερευνήσω άλλα μονοπάτια. Όλο λοιπόν το αποτέλεσμα είναι πιο προσωπικό. Μπορώ να σου πω ότι έχω πιο πολλές επιρροές από την folk μουσική. Αυτό περνάει στον ήχο μου. Ουσιαστικά λοιπόν αυτή είναι η βασική διαφορά των σόλο άλμπουμ που κάνω με εκείνα που υπογράφουμε όλοι μαζί ως Madrugada."

Στη συνέχεια τον ρωτάω αν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερα αγαπημένο τραγούδι από όλα όσα έχει υπογράψει με τους Madrugada.

- "Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το 'Honey Bee'. Όχι ότι δεν μου αρέσουν όλα τα κομμάτια μας. Απλά αυτό το ξεχωρίζω."

Η αγαπημένη μου ερώτηση που απευθύνεται σε κάθε όνομα με το οποίο συνομιλώ είτε στο ραδιόφωνο, είτε στην τηλεόραση, είναι σχετική με τον χαρακτηρισμό της μουσικής του. Δεν ξέφυγα από τον κανόνα και τον ρώτησα πως μπορεί να χαρακτηρίσει ο ίδιος την μουσική του. Είναι ροκ, είναι μελαγχολική, είναι ρομαντική; Τι είναι ακριβώς η μουσική που κάνει;

- "Νομίζω ότι είναι λίγο από όλα αυτά που μου ανέφερες. Κάποιες φορές είναι ατμοσφαιρική. Άλλες είναι μελαγχολική. Σίγουρα έχω ροκ στοιχεία στη μουσική μου. Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω απλά σαν ροκ μουσική. Μη με ρωτήσεις όμως τι είναι ακριβώς ροκ μουσική. Δεν ξέρω ακριβώς τι είναι ροκ μουσική. Νομίζω όμως ότι το ροκ έχει άμεση σχέση με την ελευθερία να εξερευνάς νέους ήχους. Να μη μένεις στάσιμος. Να φιλτράρεις επιρροές και να βγάζεις διαφορετικά αποτελέσματα. Ειδικά όταν παίζω live θεωρώ ότι είμαι ένας ροκ καλλιτέχνης".

Εκτός από καλλιτέχνης είναι και άνθρωπος. Είναι παντρεμένος με την Helena Brodtkorb, γνωστή Νορβηγίδα συγγραφέα και λογοτέχνη και έχουν τρία παιδιά. Στον ελεύθερο χρόνο του, στις μέρες που δεν υπάρχουν τα πρέπει της δουλειάς του στούντιο και των live, αναρωτιέμαι τι κάνει. Τον ρωτάω πώς διαχειρίζεται τις χωρίς επαγγελματικό άγχος στιγμές του.

- "Εξαρτάται από το γεγονός του αν είναι τα παιδιά στο σχολείο ή όχι. Όταν τα παιδιά μου βρίσκονται σπίτι, ο περισσότερος χρόνος και η ενέργεια μου πάνε σε αυτά. Περνάμε χρόνο μαζί, διασκεδάζουμε, ζούμε μαζί. Μπορεί να μην είναι μωρά, αλλά εξακολουθούν να είναι παιδιά. Παράλληλα προσπαθώ να μένω σε φόρμα κάθε μέρα. Ασχολούμαι με τη φυσική μου κατάσταση. Δεν είμαι νέος και πρέπει να φροντίζω τον εαυτό μου λίγο περισσότερο. Κάνω γυμναστική και τρέξιμο συνήθως. Περπατάω επίσης πολύ στην πόλη που μένω. Μου αρέσει αυτό πολύ και το κάνω σε όποιο μέρος και αν βρίσκομαι. Με το περπάτημα ξεχνιέσαι και ανακαλύπτεις παράλληλα πολλά. Επίσης μου αρέσει να μαγειρεύω. Φτιάχνω τα δείπνα της οικογένειας. Έτσι κυλάνε οι μέρες μου. Είναι πολύ φυσιολογικές και εντελώς ανθρώπινες. Εντάξει σίγουρα μου αρέσει να κάθομαι και να δοκιμάζω να γράφω πράγματα. Στίχους, μουσικές, τραγούδια, αλλά δεν το κάνω με το ζόρι αυτό. Αν υπάρχει έμπνευση και ροή το κάνω, αλλιώς όποτε μου έρθει. Δεν μου αρέσει να πιέζομαι άλλωστε."

​​Sivert Hoyem

Η απορία μου είναι σχετική με τα ονόματα που του αρέσουν. Τα γκρουπ που προτιμά να ακούει όταν ακούει μουσική. Τον ρωτάω αν υπάρχει κάποιο αγαπημένο όνομα ή συγκρότημα.

- "Είναι πολλά. Οι εμπνεύσεις μου άλλωστε προέρχονται από όλα τα είδη της μουσικής, ειλικρινά. Εξαρτάται πάντα από την διάθεση της στιγμής. Πιάνω τον εαυτό μου τελευταία να γυρίζει προς τα πίσω στα 70’s. Μου αρέσουν τα άλμπουμ του Richard Thompson. Θεωρώ τη δουλειά του κλασσική στο είδος της. Μου αρέσει επίσης ο Gram Parsons. Μου αρέσει η country μουσική. Ακούω επίσης πολλά άλμπουμ από τη δεκαετία του '80. Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι Roxy Music. Ακούω επίσης πολύ τους Blue Nile τα τελευταία χρόνια. Έχουν ιδιαίτερη ατμοσφαιρική μουσική. Ακούω επίσης τις δουλειές των Idles. Θεωρώ ότι έχουν μια ιδιαίτερη ενέργεια και δυναμισμό. Είναι μια αναζωογονητική, μια αληθινή ροκ μπάντα. Έχουν ενέργεια και είναι εντελώς απλοί στον τρόπο που ηχογραφούν. Είναι κάτι που λείπει από τη ροκ μουσική εδώ και πολύ καιρό."

Το μέλλον της ροκ πως θα είναι; Μόνιμη απορία όλων όσοι ασχολούνται με τη μουσική. Ο Sivert είναι ίσως καθ ύλην αρμόδιος για σχετικές απαντήσεις.

- "Δεν έχω ιδέα πώς θα είναι το ροκ στο μέλλον. Όλα εξαρτώνται από τις τεχνικές και τις συνθήκες ηχογράφησης στο στούντιο. Ξέρεις, με όλα αυτά τα κόλπα της τεχνολογίας και τα εφέ που μπορείς να προσθέσεις. Πιστεύω ότι θα είναι απλό, θα δίνει περισσότερη έμφαση στον ήχο. Μου λείπει η αγνή, η ωμή ενέργεια που μπορεί να βγάλει ένας καλλιτέχνης όταν φτιάχνει ένα ροκ προϊόν. Ειδικά όταν μπαίνει ένα γκρουπ στο στούντιο, αυτό πρέπει να έχει ως προτεραιότητα. Την ενέργεια. Είμαι χαρούμενος όταν ακούω νέους ανθρώπους που μπαίνουν σε ένα στούντιο και κάνουν θόρυβο, καταναλώνουν ενέργεια, κάνουν πρόβες και δοκιμάζουν να κάνουν ένα ροκ αποτέλεσμα. Αυτό είναι το μέλλον. Η προσπάθεια να βγάλεις από κοινού ενέργεια. Με έχει κουράσει η λεγόμενη ποπ μουσική. Την θεωρώ ειλικρινά βαρετή. Δεν έχω κάτι εναντίον της ποπ, για να μη παρεξηγηθώ. Απλά θεωρώ ότι δεν έχει το δυναμισμό και την ενέργεια που κρύβει ένα ροκ άλμπουμ, ένα ροκ σχήμα."

Sivert Hoyem live in Thessaloniki 2024

For two nights only, ο Hoyem θα βρεθεί πρώτα στην Αθήνα, στο Floyd, το Σάββατο 27 Απριλίου, και την επόμενη μέρα, Κυριακή 28 Απριλίου, δεύτερος σταθμός του θα είναι η Θεσσαλονίκη. Mετά από 8 ολόκληρα χρόνια, έρχονται δύο σπάνια club shows για τους πολυάριθμούς πιστούς θαυμαστές του. Στους θαυμαστές υπάρχουν ασφαλώς κάποια παιδιά που ονειρεύονται να γίνουν ροκ σταρ. Ποιό είναι το μυστικό και ποιές οι συμβουλές για να το καταφέρουν;

- "Όλα ξεκινούν από το εάν ξέρεις ή αν θέλεις να παίζεις κάποιο όργανο. Ασφαλώς παίζει ρόλο το εάν και πώς τραγουδάς. Έμαθα να τραγουδάω ακούγοντας και μελετώντας άλλους τραγουδιστές που ερμήνευαν κάθε είδος τραγουδιού. Αυτή είναι η καλύτερη συμβουλή που έχω να δώσω σε κάποιο παιδί που ονειρεύεται να μπει στο ροκ και να γίνει αναγνωρίσιμος. Μετά από όλα αυτά που είπα, σίγουρα μπορεί να έρθει μια πορεία για την πλατιά αναγνώριση. Είναι υπέροχο πράγμα η δημιουργία. Είναι υπέροχο επίσης να φτιάχνεις την ζωή σου όπως την έχεις ονειρευτεί. Είμαι τυχερός που το πέτυχα. Μπόρεσα να δημιουργήσω τη ζωή που ήθελα. Η συμβουλή μου είναι μία λοιπόν. Τραγούδα και παίξε. Τίποτα άλλο."

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα ημερομηνία και νέος χώρος για την συναυλία των dEUS στην Αθήνα

Η συναυλία των dEUS μεταφέρεται την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου...

Ο Bruce Springsteen αναβάλλει και άλλες εμφανίσεις του εξαιτίας προβλημάτων με τη φωνή του

Ακυρώνει δύο ακόμη σταθμούς της ευρωπαϊκής του περιοδείας...

10 τραγούδια των Archive που ανυπομονούμε να ακούσουμε στη συναυλία τους!

Και κάπως έτσι, μετράμε αντίστροφα για τις δύο συναυλίες των...

#RockThisDay - 27 Μαΐου: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το "God Save The Queen"

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

Κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ του Lenny Kravitz με τίτλο "Blue Electric Light"

Το "Blue Electric Light" είναι το 12ο άλμπουμ του Lenny...

Ακούστε το νέο άλμπουμ του Paul Weller με τίτλο "66"

Το άλμπουμ "66" κυκλοφόρησε μία μέρα πριν τα 66α γενέθλια...

#RockThisDay - 25 Μαΐου: Γεννιέται ο Klaus Meine των Scorpions

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

Οι Coldplay έφτιαξαν μία ταινία μικρού μήκους για τη Νάπολη

Το "Tutto Passa - A Tribute to Napoli" των Coldplay διαρκεί...

#RockThisDay - 24 Μαΐου: Γεννιέται ο Bob Dylan

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

To εμβληματικό ντεμπούτο άλμπουμ "Definitely Maybe" των Oasis γίνεται 30 χρονών!

To "Definitely Maybe" των Oasis γιορτάζει την 30η επέτειο...

#RockThisDay - 23 Μαΐου: Οι Who κυκλοφορούν την πρώτη ροκ όπερα

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

#RockThisDay - 22 Μαΐου: Γεννιέται ο Morrissey των Smiths

Τι συνέβη στη μουσική σαν σήμερα

Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη Ryuichi Sakamoto στο Subset Festival

Το "Opus" του Ryuichi Sakamoto θα παρουσιαστεί την Παρασκευή...

Οι Offspring και ο Brian May των Queen μαζί στη σκηνή!

Οι σπουδαίοι punk-rockers Offspring ήταν καλεσμένοι του...

.